În atenția crescătorilor de porci de pe raza municipiului Slobozia
Având în vedere contextul epidemiologic actual privind aparitia unor focare de pesta porcina africana, precum si aparitia pe raza municipiului Slobozia a unui astfel de focar, va comunicam masuri recomandate crescatorilor de porci din gospodariile populatiei municipiului Slobozia, astfel incat sa fie prevenita aparitia bolii :
Nu cumparati porci din locuri necunoscute, de la intermediari sau mijlocitori de animale, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate, pentru ca exista pericolul sa introduceti in gospodarie porci bolnavi, si stfel sa difuzati pesta porcina africana;
Achizitionați porci numai din exploatatii autorizate sanitar veterinar, insotite de documente oficiale; Solicitați medicului veterinar din localitate, inregistrarea exploatatiilor de suine, identificarea si inregistrarea animalelor existente permanent in exploatatie;
Creșteți porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de igiena, microclimat si bunastare, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alti porci sau cu porci mistreti; Se interzice cresterea libera a porcilor domestici in vecinatatea fondurilor de vanatoare precum si pe suprafata gropilor de gunoi si in raza acestora, in scopul evitarii contactului cu populatia de porci mistreti; Anunțați imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
Colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;
Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; Nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
Nu comercializați carnea proaspata si produsele din carne de porc rezultate din taierea porcilor in exploatatia proprie (consumul acestor produse se face numai in exploatatia respectiva, dupa examenul de specialitate asigurat de catre medicul veterinar arondat);
Subprodusele si lăturile rezultate în urma prepararii cărnii în gospodărie, cresc pericolul transmiterii bolii prin utilizarea lor in hrana porcilor – prin prepararea termica a carnii in gospodarie virusul pestei porcine africane nu se distruge;
Carnea congelata poate transmite boala ani de zile;
Sararea, afumarea si condimentarea nu distrug virusul pestei porcine africane;
Carnea vanduta sau data rudelor sau prietenilor transmite boala la porcii din alte localitati .
Nerespectarea acestor masuri pot atrage sanctiuni contraventionale sau penale dupa caz.
Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
0 Comments