Informare Publică: AMBROZIA
- Cum arata ambrozia, buruiana care iti poate produce alergii ?
Ambrosia artemisiifolia este o planta cu talie semiinalta, de 50-100 cm inaltime, cu radacina pivotanta foarte dezvoltata. Tulpina este puternic ramificata, avand aspect de tufa. Frunzele sunt penat-sectate, alungite si ascutite la varf. Florile, purtatoare de polen, formeaza inflorescente situate in varful ramurilor, avand forma alungita, de spic.
Polenizarea se face cu ajutorul vantului, o singura planta poate elibera in atmosfera miliarde de granule de polen si cca 30 000 de seminte.Planta atinge maxima polenizare in lunile august-septembrie, pana la sfarsitul lunii octombrie. Este rezistenta la seceta si arsita, perioada de vegetatie se incheie in luna decembrie.
- Unde poate fi intalnita ?
Creste spontan pe terenurile lasate parloaga, de-a lungul drumurilor si a cailor ferate, pe marginea apelor curgatoare, a lacurilor, in gradini si parcuri neingrijite.
- Cand devine periculoasa pentru sanatatea omului ?
In mijlocul lunii iulie, pana la finalul lunii septembrie, buruiana produce mari cantitati de polen.
Cum poate fi distrusa buruiana ambrozia ?
– cosire manuala sau mecanizata, de 2-3 ori pe an
– aplicarea unor lucrari de discuit
– smulsa folosind manusi de protectie
– distrusa cu sapa sau prin secerare
- Cine trebuie sa distruga buruiana ambrozia ?
In conformitate cu prevederile Art.1-3 din Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea se face de catre toti proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, precum si beneficiarii lucrarilor de constructii, unde au fost identificate focare.
Neaplicarea masurilor de combatere a buruienii ambrozia, constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit prevederilor Art.1 alin ( 2) din Legea 129/2020 pentru modificarea Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
- 6.Cand trebuie sa fie distrusa ambrozia?
Buruiana trebuie distrusa in perioada cuprinsa intre rasarire si aparitia primelor inlorescente, respectiv pana in 30 iunie a fiecarui an.
0 Comments